Det er mere end 1000 år siden, Kong Harald Blåtand lod en mægtig ringborg opføre ved Hobro i bunden af Limfjorden. Borgen stod ikke længe, måske kun 20 år, men i dag danner området rammen om Vikingecenter Fyrkat, hvor besøgende sommeren igennem kan få et levende indtryk af vikingernes dagligdag dengang.

VIKINGEGÅRDEN

 

Det første, man møder, når man kommer til Fyrkat, er vikingegården, som består af ni rekonstruerede huse. De udgør tilsammen en stormandsgård, som man kender den fra Harald Blåtands tid. Både beboelseshuse og værksteder, blandt andet smedjen, er opført af egetømmer med lerklinede vægge og stråtag. Hver weekend fra maj til september er vikingegårdens karakteristiske gule huse fyldt med vikingeliv og levende værksteder med alt lige fra smedearbejde til håndarbejde og madlavning. Man finder også besøgscenter, museumsbutik og en mytologisk legeplads ved vikingegården.

RINGBORGEN OG LANGHUSET

Fortsætter man en lille kilometer længere ud ad vejen langs det smukke naturområde ved Onsild Ådal, kommer man til det sted, hvor selve ringborgen lå. Fyrkatborgen blev opført i 980 under Kong Harald Blåtand. Ingen af de oprindelige ringborge findes i dag, men på Fyrkat markerer en jordvold, hvor ringborgen omkransede de oprindelige 16 langhuse, der lå bag borgens palisadehegn. Husenes beliggenhed er i dag markeret med hvide sten, så man får et indtryk af det imponerende bygningsværk.

ARKÆOLOGISKE FUND

Umiddelbart udenfor borgen er et af langhusene rekonstrueret, og publikum er velkomne til at gå ind i huset. De arkæologiske fund, der er gjort ved borgen, er udstillet på Hobro Museum, der har til huse i Hobros ældste hus i Vestergade inde i byen. Smykker, husgeråd og våben dukkede op af mulden, da man i begyndelsen af 1950’erne udgravede området ved Fyrkatborgen, hvor man fandt omkring 30 grave. Både ved vikingegården og ved Fyrkatborgen finder man butik og billetsalg, og har man købt billet til Fyrkat, får man adgang til Hobro Museum med i købet.

DE MÆGTIGE RINGBORGE

Fyrkatborgen er én af fem ringborge, vi kender i Danmark. Den seneste, Valø Borgring ved Køge, blev først opdaget i 2014. De øvrige er Aggersborg ved Løgstør, Trelleborg ved Slagelse og Nonnebakken i Odense. Selv om de er forskellige i størrelse, så er de alligevel så ens i konstruktion og udførelse, at man ikke er i tvivl om, at de har samme ophavsmand. Åreringsdateringer af træværket viser, at de er opført omkring 980, og dermed kan man også med rimelig sikkerhed sige, at bygherren er Kong Harald Blåtand.

Disse mægtige borge, der var anlagt med stort talent, stor ingeniørkunst og med uhyrlige omkostninger for både befolkning og kongemagt, spillede i slutningen af 900-tallet en central rolle i Danmarkshistorien.

Harald Blåtand holdt sit land i et jerngreb, og ringborgene var en del af den strategi, kongen og hans bygmester havde lagt for at samle Danmark. Borgenes levetid blev kort – kun knap 20 år. Fyrkat blev ødelagt ved en kraftig brand, og massegrave ved Trelleborg bekræfter, at der blev kæmpet ved borgene. Besøg Vikingecenter Fyrkat på Fyrkatvej 37b og Fyrkatvej 45, 9500 Hobro. Se åbningstider, billetpriser og aktivitetskalender på www.nordmus.dk