Vintersolhvervsfest på Fyrkat

Vintersolhvervsfest på Fyrkat

Vikingernes vinterfest med boder, håndværk, mad og fakkeltog

Når egnens vikinger for 24. gang mødes for at fejre, at mørket snart afløses af lysere tider, vil Vikingegården ved Fyrkat summe af glade vikinger. I år afholdes det traditionsrige vintersolhvervsmarked 14. december, og denne dag er husene på Vikingegården omdannet til markedshaller med boder, hvor vikingerne demonstrerer håndværk og sælger hjemmegjorte varer. Der er desuden forskellige familieaktiviteter, vikingemad og et stemningsfuldt fakkeltog rundt om gården. Der er fri entré for alle.

Markedshallerne vil være stopfyldt med en Odins velsignelse af ting og sager i alle afskygninger og prislejer, og vintersolhvervsmarkedet er en enestående mulighed at finde håndlavede og personlige julegaver, som ingen andre får magen til. Alt sammen fremstillet med stor kærlighed til de gamle håndværk.

I år deltager omkring 75 vikinger, som blandt andet sælger forskellige ting af horn og ben, håndstøbte bronzesmykker, håndlavede unikasmykker, glasperler, plantefarvet garn, nålebundne huer, vanter og sokker, filtede uldsager, håndsyede hætter og tasker, læderhåndværk, smedesager, trælegetøj og meget, meget andet.

Familieaktiviteter, ildshow og vikingemad

Udover de mange handelsboder, er der også vikingeoplevelser for hele familien. Man kan se, hvordan der sydes salt, høre vikingemusikerne i langhuset, deltage i kamptræning eller vikingelege, se et forrygende rytter- og bueshow med viking på hest samt opleve et fængende ildshow til ære for solens genkomst.

Det er desuden muligt at stille sulten med et måltid varm vikingemad. Kimbrerne laver den populære midvintersuppe med hjemmebagt brød, som dagens gæster kan købe i langhuset. Det er i dagens anledning også muligt at erhverve varm mjød, te og kaffe i museumsbutikken, der også har mange spændende idéer til den perfekte julegave med historie – lige fra kopier vikingesmykker fundet på Fyrkat til mjød og bøger.

Stemningsfuldt fakkeltog

Vintersolhvervsmarkedet på Fyrkat afsluttes traditionen tro med et smukt og stemningsfuldt fakkeltog i de sene eftermiddagstimer, når mørket falder på. Her vil vikingerne gå rundt om gårdens langhus og efterfølgende ofre deres fakler på bålet og fremsige traditionelle vers om årets hjul, der drejer, og solen, der vil vende tilbage.

Forhåbentlig lykkes det igen i år at påvirke naturens kræfter og formilde guderne, så de lysere tider vender tilbage – også selv om solhvervet ifølge den moderne kalender først falder 22. december.

Den moderne jul har rødder i vikingetiden

På trods af, at den kristne jul kom til efter vikingetiden, så er det gamle traditioner, der i dag videreføres. I vikingetiden blev vintersolhvervet fejret med drikkegilder, gæstebud, ofringer, handel, kappestrid og hyggeligt samvær. En slags forløber for vor tids julefrokoster med mad og drikke i festligt lag.

Og faktisk stammer selve ordet jul også fra vikingetiden, selvom det altså ikke var Jesusbarnets fødsel, der blev fejret, men derimod årets mørkeste og længste nat, som skulle gennemleves på trods af mørkets onde kræfter. Der var brug for en lysfest til at holde mørket stangen, og ifølge de islandske sagaer kaldtes denne fest for ”jólablót” eller blot ”jól”.

Program for Vintersolhvervsmarkedet 2019

12.00 Vintersolhvervsmarkedet åbner
13.00 Rytter- og bueshow med viking på hest samt
13.30 Kamptræning
15.00 Vikingelege for børn
15.30 Ildshow til ære for solens genkomst
16.00 Fakkeltog

Billedtekst

Vintersolhvervsmarkedet på Fyrkat den 14. december afsluttes med et smukt og stemningsfuldt fakkeltog i de sene eftermiddagstimer, når mørket falder på. Her fremsiges de traditionelle vers om årets hjul, der drejer, og solen der vender tilbage. Foto: Nordjyllands Historiske Museum

Tid og sted

Lørdag 14. december 2019 kl. 12-16
Vikingecenter Fyrkat, Fyrkatvej 37b, 9500 Hobro
Fri entré

For yderligere information, kontakt venligst museumsinspektør Anne Mette Gielsager.
Mail: anne.mette.gielsager@aalborg.dk
Telefon: 99 82 41 75.