Hvor Hobro nordre kaj fortsat fungerer som en aktiv industrihavn har kvarteret omkring søndre kaj gennem de seneste årtier undergået en større forvandling: De gamle – førhen tomme – pakhuse er blevet istandsat, og derind er flyttet en række spændense kulturinstitutioner, hvilket er årsagen til at området i dag ofte kaldes Kulturkajen.

Centralt på kajen finder man Lystfartøjsmuseet. Det er indrettet i en iøjnefaldende gul træbygning, der oprindeligt opførtes som kornpakhus. Umiddelbart ved siden af ligger det Røde Pakhus – også en ældre træbygning, der i sin tid blev brugt til opmagasinering af bl.a. korn og gødning. I dag danner det Røde Pakhus rammen om vidt forskellige udstillinger, aktiviteter og events, hvoraf nogle som fx kunsthåndværkerudstillingen i uge 33 og det økologiske marked i uge 42 er årligt tilbagevendende begivenheder.

Fortsætter man langs kajen mod øst passerer man Himmerlands Teater, der også er indrettet i et tidligere pakhus. I den karakteristiske sortmalede bygning finder man en af landets mindste teatersale. Her kommer man som publikum helt tæt på, når de professionelle skuespillere indtager scenen. I Skibsgade umiddelbart bagved Himmerland Teater ligger Galleri HØJBJERG & SIMMELSGAARD – et galleri for samtidskunst indrettet i byens tidligere skibsproviantering.

For enden af kajen finder man Maritimt Kulturcenter Mariagerfjord og Hobro Værft. Ad en stor bred trappe er der adgang til kulturcentrets tag, hvorfra der er en fantastisk udsigt over både fjorden og byen. I centret afholdes forskellige arrangementer og herfra er der adgang til en besøgssti, der går gennem værftsområdet. Værftet, der blev etableret i 1849, er i dag specialiseret i restaurering af træskibe og fra besøgsstien kan man følge med, når der arbejdes på de smukke gamle fartøjer.

Som rosinen i pølseenden ligger GASmuseet – et museum om gassens og energiens historie i fortid, nutid og fremtid. Museets er indrettet i det tidligere Hobro Gasværk, der blev opført i 1898. Udstillingerne har et bredt kulturhistorisk perspektiv. I ferierne er der aktiviteter om gas og flammer, brint og brændselsceller og meget mere for børn men også voksne. Omkring GASmuseet findes Hobro Byhaver og Hobro Miniby.

På Kulturkajen findes også de to spisesteder Café K og Den Blå Fisk, som ikke blot sørger for at turister i området kan få noget at spise og drikke; Café K lægger således hus til den lokale jazzforening, der hvert år sørger for at mange anerkendte jazzmusikere kommer forbi Hobro, og Den Blå Fisk er bag mange initiativer som fx veteranbil træf. Kulturkajen er en broget pallette – der byder på oplevelser for alle!