Spar Nord Fonden giver donation til ny udstilling på Vikingemuseet Fyrkat
Interaktiv formidling, der taler til både børn og voksne – leg og læring i skøn i forening. Det er nogle af ambitionerne for en ny udstilling om ringborgen Fyrkat og dens betydning på Kong Harald Blåtands tid. Nordjyske Museers ambitioner har netop modtaget et økonomisk skulderklap i form af ½ mio. kr. fra Spar Nord Fonden.
”Indtil nu har store dele af fortællingen om ringborgen Fyrkat og de mange fine, arkæologiske fund, der er gjort ved borgen, været gemt lidt af vejen i montrer på Hobro Museum, men nu vil vi gøre denne spændende del af Danmarkshistorien levende og nærværende for de mange danske og internationale gæster, der hvert år besøger Vikingemuseet Fyrkat. Med den generøse donation fra Spar Nord Fonden har vi taget et væsentligt skridt mod målet, og jeg glæder mig over denne mulighed for at præsentere vores publikum for moderne og inddragende formidling”, siger museumsdirektør Lars Christian Nørbach fra Nordjyske Museer, som Vikingemuseet Fyrkat er en del af.
Lige nu arbejder museet på den nye udstilling, der placeres på Fyrkat Møllegård. Udstillingen kommer dels til at give de besøgende en introduktion til fortællingen om Fyrkat og de øvrige danske ringborge, dels til at udfolde den unikke fortælling om Vølven fra Fyrkat. Hun var en troldkvinde, der var begravet lige uden for borgområdet. Udstillingen vil henvende sig til både børn og voksne – og såvel danske som udenlandske besøgende. Med formidling gennem film, genstande og digitale virkemidler vil de besøgende få en levende helhedsoplevelse, hvor der både er plads til at interaktion, fordybelse og til at få masser af spændende, ny viden. ”Illusionen af at være der hænger ofte sammen med ubevidst at blive hensat til fx Harald Blåtands tid. I Spar Nord Fonden tror vi på, at indsatsen, som Nordjyske Museer arbejder på nu – med flytning af de mange fine arkæologiske fund fra montrer til Fyrkat, eller ”hjem til sin tid”, om du vil – helt sikkert vil gøre oplevelsen og inddragelsen større for publikum, siger fondsdirektør Bo Uggerhøj, Spar Nord Fonden. Han understreger: ”At der yderligere tilføjes interaktiv formidling – og dermed læring til voksne og ikke mindst børn – er vigtigt for os. Rig på læring er godt for alle aldre – og er ofte med til at give flere perspektiver på eget liv og egne muligheder”.
Øvrige faser i projektet
Den nye udstilling er en del af et samlet projekt til omkring 17 mio. kr., som går ud på at gøre Vikingemuseet Fyrkat til en mere helstøbt museumsoplevelse. I dag oplever gæsterne en attraktion med flere lokaliteter placeret langt fra hinanden, og en samlet formidling og bedre publikumsfaciliteter spiller en stor rolle for det arbejde, museet sideløbende kører med at få optaget vikingeborgen Fyrkat og de øvrige fire danske vikingeborge på UNESCOs verdensarvsliste.
Projektet med at opgradere Vikingemuseet Fyrkat er delt ind i fire faser, der i princippet kan realiseres uafhængigt af hinanden. Udover etablering af den nye udstilling med Fyrkatfundene, indebærer projektet også en renovering af Fyrkat langhus, renovering af Fyrkat Vandmølle samt etablering af formidling om vikingetiden langs Fyrkat Engsø. Hele projektet koster omkring 17 mio. kr. og er planlagt til at finde sted over de næste fire år.
Finansiering
Med den seneste halve million kroner fra Spar Nord Fonden har Nordjyske Museer nu i alt hentet 6,7 mio. kr. til projektet. De øvrige midler er dels hentet i museets egne kasse, 2 mio. kr., samt 3 mio. kr. fra Mariagerfjord Kommune, 500.000 kr. fra Jutlander Fonden Hobro, 500.000 kr. fra Knud Højgaards Fond samt 200.000 kr. fra Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond.
Fyrkat i dag
Vikingemuseet Fyrkat ved Hobro er i dag én af Danmarks væsentlige vikingeattraktioner, men udfordringen er, at de forskellige tilbud ligger så spredt, at publikum sjældent får hele oplevelsen med. Som gæst kommer man først til vikingegården – en rekonstrueret stormandsgård, som man kender den fra Harald Blåtands tid. Her er sommeren igennem levende formidling ved frivillige vikinger.
Kører man en lille kilometer videre ad landevejen – eller går langs den naturskønne Fyrkat Engsø – kommer man til det, der har givet hele attraktionen navn, nemlig vikingeborgen Fyrkat – eller rettere det sted, borgen i sin tid lå. Fyrkat er én af fem ringborge fra Harald Blåtands tid. På Fyrkat formidles historien på selve borgen og på skilte i landskabet samt med et rekonstrueret langhus, publikum kan gå ind i.
Indtil for nylig var de mange fund, som arkæologer fra Nationalmuseet i 1950’erne udgravede ved Fyrkat ringborg, udstillet på Hobro Museum i Vestergade, men nu samles de i stedet tæt på borgen.