Vintersolhvervsfest og marked på Fyrkat

VINTERSOLHVERVSFESTEN Programet

Hele dagen: Oplev arbejdende værksteder og boder med læder, garn, smedesager, træ, uld, smykker m.m. Smag også mjød og få en trækketur på en islandsk hest
Kl. 13.00-13.30: Træn smidighed og styrke gennem vikingelege
Kl. 14.30: Mød julebukken og hør oplæsning på oldislandsk
Kl. 16.00: Traditionen tro afsluttes markedet med et stemningsfuldt fakkeltog

Tid og sted

Lørdag 10. december 2022 kl. 12-16
Vikingecenter Fyrkat, Fyrkatvej 37b, 9500 Hobro
Fri entré

Vikingernes årlige vinterfest med boder, håndværk, mad og fakkeltog

Når egnens vikinger for 26. gang mødes for at fejre, at mørket snart afløses af lysere tider, vil Vikingegården ved Fyrkat i Hobro summe af glade vikinger. I år afholdes det traditionsrige vintersolhvervsmarked 10. december, og denne dag er husene på Vikingegården omdannet til markedshaller med boder, hvor op mod 80 vikinger demonstrerer håndværk og sælger hjemmegjorte varer. Der er desuden forskellige familieaktiviteter, vikingemad og et stemningsfuldt fakkeltog rundt om gården. Der er fri entré for alle.
 
Markedshallerne er denne dag stopfyldt med en Odins velsignelse af ting og sager i alle afskygninger og prislejer, og vintersolhvervsmarkedet er en enestående mulighed at finde håndlavede og personlige julegaver til store og små, som ingen andre får magen til. Alt sammen fremstillet med stor kærlighed til de gamle håndværk.
 
I år deltager omkring 80 vikinger, som blandt andet sælger mjød i mange smagsvarianter, smykker af rav, bronze og sølv, glasperler samt trælegetøj. Man finder også masser af håndarbejde i form af syede og nålebundne vanter, hætter og huer, vikingesko, ting i filtet uld, flettede og brikvævede bånd og plantefarvet garn. Endelig er der også træhåndværk, knive, buer, pile, øksehoveder… For blot at nævne et lille udpluk af de mange spændende vikingevarer.
Familieaktiviteter, håndværk og vikingemad
Til vintersolhvervsfesten kan publikum også opleve vikingehåndværk, og der er blandt andet tændt op i essen, hvor smeden arbejder. I huggehuset arbejder træskæreren og buemagerne, i udstillingshuset kan man se brikvævning, og ude på pladsen kan man købe sig til en trækketur på en islandsk hest. Er man en stærk og smidig viking er der forskellige vikingelege og dyste. Og så kan du møde julebukken, som er meget ældre end den moderne julemand. Når klokken bliver 14.30 læses der op på oldislandsk af Jólakötturinn. Det er desuden muligt at stille sulten med et måltid varm vikingemad. I langhuset kan dagens gæster købe den klassiske og populære midvintersuppe med hjemmebagt brød. Det er i dagens anledning også muligt at erhverve varm mjød, te og kaffe i museumsbutikken, der også har mange spændende idéer til den perfekte julegave med historie – lige fra kopier vikingesmykker fundet på Fyrkat til mjød og bøger.
 
Stemningsfuldt fakkeltog 
Vintersolhvervsmarkedet på Fyrkat afsluttes traditionen tro med et smukt og stemningsfuldt fakkeltog i de sene eftermiddagstimer, når mørket falder på. Her vil vikingerne gå rundt om gårdens langhus og efterfølgende ofre deres fakler på bålet og fremsige traditionelle vers om årets hjul, der drejer, og solen, der vil vende tilbage.
Forhåbentlig lykkes det igen i år at påvirke naturens kræfter og formilde guderne, så de lysere tider vender tilbage – også selv om solhvervet ifølge den moderne kalender først falder 21. december.
For yderligere information, kontakt venligst museumsinspektør Anne Mette Gielsager.
Mail: anne.mette.gielsager@aalborg.dk
Telefon: 31 99 41 75